Även denne konstnär som föddes 1853 förknippas med Dalarna även om han föddes i Gamla stan i Stockholm. Carl Larsson är även en av Sveriges mest folkkära och berömda konstnärer inom akvarellmålning.
Uppväxt och karriär
Carl Larsson kom från en enkel familj och han bodde med sina föräldrar på olika adresser i Stockholm. Redan som liten var Carl duktig på att måla och när han var tretton år uppmanade hans lärare honom att söka in till Konstakademin. Där studerade han under åren 1869–1876 och försörjde sig samtidigt som retuschör.
Paris
År 1877 flyttade Carl Larsson till Paris och där levde han fattigt, så han återvände besviket till Sverige där han under två år livnärde sig på olika illustrationsuppdrag. Han återvände återigen till Paris 1880 och började där måla, han bosatte sig i Grez-sur-Loing, en liten målarby söder om Paris, det var där han utvecklade sin egen stil. Den stil han med tiden fortsatte att måla på hemtrevliga gården i Sundborn där hans flesta målningar är hämtade från.
Den lilla målarbyn var en oas för konstnärer av alla dess slag och så blev det även för Carl Larsson. Här fanns mängder med motiv att måla av som till exempel vackra trädgårdar, blommor, fruktträd, terrasser, stränder och betydligt mycket mer. År 1883 gifte Carl Larsson sig med Karin Bergöö, även hon var konstnär och tillsammans fick de åtta barn.
Sundborn
Hustrun Karins två fastrar bodde i Sundborns socken, och vid ett besök i trakten erbjöd Larssons svärfar honom att köpa en gård där. Carl Larsson tackade nej, han ansåg att gården var för fin för honom, men när den ena faster dog och den andra inte ville bo kvar längre fick familjen Larsson gården som gåva. År 1919 dog Carl Larsson och när Karin dog 1928 bestämde sig deras barn för att bevara Sundborn som det sett ut när de bodde där och i dag visas gården upp offentligt.